Cizrna ve slaném nálevu
Cizrna patří mezi nejzdravější luštěniny a je vhodná pro všechny věkové kategorie. Obsahuje plnohodnotné živiny, které obohacují naše tělo a organismus. Cizrna, nebo také i římský hrách, španělská fazole, je oblíbenou pochoutkou. Obsahuje množství bílkovin, vlákninu, draslík, vápník, hořčík, zinek, fosfor, sodík, vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, omega 3 a omega 6 mastné nenasycené kyseliny a betakaroten.
Je také bohatým zdrojem lecitinu. Vařením a jeho přípravou se neztrácejí žádné vitamíny ani živiny.
Cizrna neobsahuje žádný lepek, ocení to nejen vegetariáni ale i celiatici. Cizrna má v sobě přirozeně hodně vlákniny a obsahuje velmi mnoho železa, díky čemuž dokáže už jeden pokrm z cizrny pokrýt téměř celou denní dávku, kterou potřebujeme pro naše tělo. Je to nejlehčí stravitelná luštěnina, a zároveň nenafukuje. Cizrna je ideální při mnoha dietách - bezlepková, diabetická, dieta s omezením kuchyňské soli, nízkokalorická, bezcholesterolová nebo dieta s vysokým obsahem vlákniny.
Cizrna je nabitá antioxidanty, které pokožku chrání před škodlivými volnými radikály. Je vhodná i při léčení nespavosti, protože je výborným zdrojem aminokyseliny s názvem tryptofan, která uklidňuje a pomáhá navodit klidný spánek. Zvyšuje obranyschopnost, podporuje růst zdravých kostí, nehtů a zubů, pomáhá při žaludečních potížích, prevence proti osteoporóze, prevence proti kardiovaskulárním chorobám, snižuje vysoký cholesterol v krvi, normalizuje hladinu cukru v krvi, zlepšuje příznaky kožních onemocnění, podporuje dobrý zrak, zlepšuje vyprazdňování, podporuje metabolismus.
Hmotnost pevného podílu: 240 g
Složení: Cizrna, voda, sůl, antioxidant: kyselina askorbová
Skladování: skladujte v suchu a chraňte před teplem a mrazem. Po otevření skladujte v lednici v nekovové nádobě a spotřebujte do 3 dnů.
Výživové hodnoty na 100 g |
---|
Energie | 327 kJ / 78 kcal |
Tuky | 1,3 g |
z toho nasyc. mast. kysel. | 0,13 g |
Sacharidy | 9,4 g |
z toho cukry | 0 g |
Vláknina | 4,5 g |
Bílkoviny | 4,9 g |
Sůl | 0,59 g |